Mobiliteit zonder grenzen in Hondschoote

(NL) MOBILITEIT ZONDER GRENZEN

In het kader van de Europese week van de mobiliteit, organiseerden de partners van het Interreg-project Transmobil op zaterdag 17 september 2022 het evenement “MOBILITEIT ZONDER GRENZEN” in de Franse grensgemeente Hondschoote.    

Na de allereerste ‘Tour de la Frontière’, met in het peloton deelnemers uit beide landen, kregen genodigden en inwoners van de grensregio in een tent op het marktplein een overzicht van de resultaten van het onderzoek over mobiliteit in de grensregio. Vervoer aan en over de grens zonder eigen wagen is immers nog steeds geen makkelijke zoektocht.

Er werd toelichting gegeven bij de ontwikkeling van een grensoverschrijdend netwerk van mobiliteitshubs. Dit zijn plaatsen in dorpen en steden, waar mensen terecht kunnen voor dienstverlening op vlak van mobiliteit. Je kan er een fiets ontlenen of een taxi nemen naar de dichtstbijzijnde bushalte over de grens of en deelwagen huren. Sommige hubs zijn treinstations met aansluiting op busverbindingen en faciliteiten als carpoolparkings.

Interessant - en erg toepasselijk voor de week van de mobiliteit: er ligt een voorstel op tafel om op tien plaatsen een connectie voor woon-werkverkeer te maken tussen bestaande Franse en West-Vlaamse fietsnetwerken. Zo kunnen inwoners van de grensregio makkelijker met de fiets de grens over en veilig aansluiten op het fietsnetwerk even verderop.   

Na deze voorstelling werd - in première - een kortfilm van regisseur Nic Balthazar getoond. Hij ging zelf op stap aan de grens en filmde met gevoel voor humor de mogelijkheden om Slim op weg te gaan over de Schreve. Klik hier om de kortfilm te bekijken.

Transmobil loopt eind dit jaar ten einde. Op 18 november worden alle resultaten voorgesteld, met onder meer een nieuwe grensoverschrijdende mobiliteitskaart, met het aanbod van het openbaar vervoer, carpoolparking, mobiliteitshubs en fietsverbindingen.

Voor meer info: www.transmobil.be

IDENTIFIANT :
63864
Mis en ligne par :
Jonas POLIN
Date de création :
11/08/2022
Date de mise à jour :
05/10/2022