Diksmuide, klimaatadaptief maken van onze steden | Clim@Villes - Interreg 6

Diksmuide maakt deel uit van netwerk van zes pilootprojecten binnen het project Clim@Villes, dat onze steden wil herontwerpen in het licht van de klimaatverandering

(NL) De stad Diksmuide wil in het kader van Europese samenwerking werken aan een ambitieus vergroeningsproject in de Tuinwijk, ten zuiden van de stadskern. Het project krijgt de titel “het Vestingpark, een groene oase”. Het terrein is momenteel niet toegankelijk voor het publiek, maar dat zal veranderen. Het project heeft het potentieel om de stad op een groene manier met elkaar te verbinden. Het aanmoedigen van fiets- en wandelverkeer is dan ook één van de prioriteiten van de stad.


De belangrijkste thema’s van het Vestingpark zijn mobiliteit en natuur in de stad. Verder gaat er ook aandacht naar de volgende thema’s: vrijwaren van de voormalige vestingen en accentueren van oude vestingstructuur, inrichten van de waterhuishouding waarbij de historische walgrachten ecologisch worden hersteld en ingericht als wadi, aandacht voor waterbuffering en het versterken van de biodiversiteit.


Het Vestingpark wordt zo robuust mogelijk ontworpen en aangelegd om de klimaatuitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met droogte, hitte en overstromingen.


Ook de burger speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het park. Er wordt vanaf het begin participatief samengewerkt met alle betrokkenen om een park te creëren dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de stad. Het partnerschap van Clim@Villes zal bij de organisatie hiervan een belangrijke rol spelen. We betrekken ook studiebureaus om de pilootprojecten te ondersteunen.


Het Vestingpark is een ambitieus project dat een belangrijke bijdrage zal leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering en de verbetering van de biodiversiteit. Het park wordt zo ontworpen en aangelegd dat het bestand is tegen de klimaatverandering. Zo wordt er gebruik gemaakt van streekeigen beplanting, extensief maaibeheer en sinusbeheer. Ook wordt er aandacht besteed aan infiltratie.


Het park is ook goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer en de auto. In de nabije toekomst zullen er nog verdere verbeteringen worden aangebracht aan de mobiliteit in de buurt van het park.



(FR) La ville de Dixmude souhaite, dans le cadre d'une coopération européenne, travailler sur un ambitieux projet de verdissement dans le quartier de la Tuinwijk, au sud du centre-ville. Le projet porte le nom de "le Parc de la Citadelle, une oasis verte". Le terrain n'est actuellement pas accessible au public, mais cela va changer. Le projet a le potentiel de relier la ville d'une manière verte. L'encouragement de la circulation à vélo et à pied est l'une des priorités de la ville.


Les thèmes les plus importants du Parc de la Citadelle sont la mobilité et la nature en ville. Il sera également porté attention aux thèmes suivants : préservation des anciennes fortifications et accentuation de l'ancienne structure de la citadelle, aménagement de l'assainissement des eaux en restaurant écologiquement les fossés historiques et en les aménageant en wadi, attention au tamponnement des eaux et au renforcement de la biodiversité.


Le Parc de la Citadelle sera conçu et aménagé de manière aussi robuste que possible pour faire face aux défis climatiques de l'avenir. Par exemple, il sera tenu compte de la sécheresse, de la chaleur et des inondations.


Le citoyen joue également un rôle important dans le développement du parc. Une collaboration participative avec toutes les parties prenantes sera mise en place dès le départ pour créer un parc qui contribue à la qualité de vie de la ville. Le partenariat de Clim@Villes jouera un rôle important dans son organisation. Des bureaux d'études seront également impliqués pour soutenir les projets pilotes.


Le Parc de la Citadelle est un projet ambitieux qui contribuera de manière significative à la lutte contre le changement climatique et à l'amélioration de la biodiversité. Le parc sera conçu et aménagé de manière à résister au changement climatique. Des plantes indigènes, un fauchage extensif et un fauchage sinusoïdal seront utilisés. L'infiltration sera également prise en compte.


Le parc est également bien accessible à vélo, en transports en commun et en voiture. Dans un avenir proche, des améliorations supplémentaires seront apportées à la mobilité à proximité du parc.

Maître(s) d'ouvrage
Stad Diksmuide
Partenaire(s)
Provincie West-Vlaanderen
CAUE du Nord
Date de réalisation (début) :
2024
Date de réalisation (fin) :
2028
Financement(s) : 250000€
EFRO : 150000€
Stad Diksmuide : 100000€
IDENTIFIANT :
67127
Mis en ligne par :
Vincent BASSEZ
Date de création :
11/12/2022
Date de mise à jour :
11/01/2024

Voir aussi ...

Publication Voorontwerp Pilootproject Diksmuide