Grensovergang Adinkerke, De Panne (BE) - Grenspost Kamagurka

Het verdrag van Utrecht legde precies driehonderd jaar geleden de Frans-Belgische grens van Duinkerke tot Doornik vast. Met 300 jaar grens, een door Europa gesteund project, herdenken partners aan beide zijden van de grens die verjaardag.

Dat gebeurt onder meer met een reeks festiviteiten. Een van de opvallendste - Grensposten in de kijker - is gisteren in Adinkerke voorgesteld. Drie kunstenaars zijn uitgenodigd om oude grensposten aan te pakken. De bekendste is Kamagurka, die van 17 juni tot 12 juli de verwaarloosde grenspost tussen Adinkerke en het Franse Ghyvelde langs de Duinkerkekeiweg onder handen neemt. Kama brengt daarvoor zijn atelier onder in een boot, die naast de grenspost ligt. ‘Ik ben hier als kind dikwijls gepasseerd en ken de streek goed’, zegt hij. ‘Ik zal hier schilderen en tekenen, maar ook interviewen, zoeken en interpreteren, alleen en samen met vrienden. Het is de bedoeling om de grenspost letterlijk en figuurlijk in de kijker te plaatsen door de muren te beschilderen.’

Kamagurka gaat maandag aan het werk. In Rekkem-Ferrain palmt de Franse kunstenaar Thierry Verbeke dit najaar de plaatselijke grenspost in. De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke is al een tijdje geleden begonnen in Callicannes waar ze haar indrukken, overpeinzingen en ervaringen neerpent in een blog.

Bart Casteleyn van vzw De Boot is de coördinator van 300 jaar grens. Het project wordt getrokken door de Provincie West-Vlaanderen en het Franse Département du Nord. De bedoeling is om de bevolking van de grensregio nauwer met elkaar in contact te brengen. (VLN, Het Nieuwsblad)

IDENTIFIANT :
63349
Mis en ligne par :
Jonas POLIN
Date de création :
01/07/2022
Date de mise à jour :
01/07/2022