Hoogte van Staden-Passendale /// Hauteur de Staden-Passendale

De hoogte van Staden-Passendale is een heuvelrug in het centrum en het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het gebied strekt zich uit van Staden tot Passendale als uitloper van het West-Vlaams Heuvelland en de heuvelrug vormt de waterscheidingslijn tussen het stroomgebied van de Ijzer en dat van de Leie.



Historisch

Relatief kleine kerndorpen in een gemengde landbouwomgeving. Veel van deze dorpen en plaatsen werden verwoest tijdens en heropgebouwd na WOI (cfr. Passendale) en na de slag werd Westrozebeke een bedevaartsoord omdat, volgens de legende, een rode draad rond de gemeente en haar inwoners tegen het oorlogsgeweld had beschermd. Deze draad was op zeven plaatsen bevestigd, waarnaar tegenwoordig nog de zeven kapelletjes aan de Ommegang verwijzen. Sinds deze veldslag wordt Onze-Lieve-Vrouw van Westrozebeke bijzonder vereerd. Passendale staat ook bekend voor zijn kaas en amber bier.


Visueel

Op de toppen en de flanken heb je panormaische en weidse zichten, de horizon is vaak bepaald door de topografie (de eigenlijke rug). Het gebied is vooral bekend vanwege de vele oorlogsmonumenten en -begraafplaatsen die refereren aan de Eerste Wereldoorlog, met name de Derde Slag om Ieper.


Ruimte en structuur

De geografische ligging van de van de rug is ruimtelijk structurerend bepalend en de kleinere kerndorpen bepalen samen met de dorpen op de rug de landschappelijke structuur.


Geologie

Tertiar

      Quartaire bedekking

                          Terrasgrint


Fysisch

De heuvelrug buigt in Staden af naar het zuiden. Via Westrozebeke en Passendale verbreedt de rug en gaat vervolgens verder naar het zuiden.


Bodem

De afwezigheid van perceelsrandbegroeiing en de kleine, onregelmatige akkers in het gebied wijzen op een ontginning die na het rooien van het bos heeft plaats gegrepen. Het ligt in Zandlemig Vlaanderen nabij de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug met hoogten van 20 tot 45 meter.


///


La hauteur de Staden-Passendale est une crête située au centre et au sud de la province belge de Flandre occidentale. La région s'étend de Staden à Passendale et constitue une ramification de la région des collines de Flandre occidentale. La crête forme la ligne de partage des eaux entre les bassins de l'Yser et de la Lys.



D'un point de vue historique

Des villages relativement petits dans un environnement agricole mixte. Après la bataille, Westrozebeke devint un lieu de pèlerinage car, selon la légende, un fil rouge entourant la commune et ses habitants l'avait protégée de la violence de la guerre. Ce fil était attaché en sept endroits, auxquels les sept chapelles de l'Ommegang font encore référence aujourd'hui. Depuis cette bataille, Notre-Dame de Westrozebeke est particulièrement vénérée. Passchendaele est également connu pour son fromage et sa bière ambrée.


D'un point de vue visuel

Les sommets et les flancs offrent des vues panoramiques et étendues, l'horizon étant souvent défini par la topographie (la crête elle-même). La région est surtout connue pour ses nombreux monuments aux morts et cimetières liés à la Première Guerre mondiale, en particulier à la troisième bataille d'Ypres.


Espace et structure

La situation géographique de la crête est structurante sur le plan spatial et les petits villages centraux, ainsi que les villages situés sur la crête, définissent la structure du paysage.


Géologie

Tertiaire


   Couverture quaternaire


             Gravier de terrasse


D'un point de vue physique

La crête s'infléchit vers le sud à Staden. Par Westrozebeke et Passendale, la crête s'élargit et continue vers le sud.


Sol

L'absence de végétation en bordure de parcelle et les petits champs irréguliers de la région indiquent que le défrichement a eu lieu après l'abattage de la forêt. Elle est située à Sandlemig, en Flandre, près de la colline du centre-ouest de la Flandre, à des altitudes allant de 20 à 45 mètres.


F0201

Project owner(s)
Provincie West-Vlaanderen
CAUE du Nord
Designer(s) - project manager(s)
Universiteit Gent - Departement Geografie - UGENT
Partner(s)
REGIONAAL LANDSCHAP WEST-VLAAMSE HEUVELS vzw (RLWH)
Regionaal Landschap Westhoek
Start date :
2015
IDENTIFIER :
77959
Put online by :
Léa LEMENU
Creation date :
18/07/2024
Update date :
18/07/2024