Gebruiksaanwijzing voor grens-overschrijdende lokale planning Mode d'emploi pour la planification locale transfrontalière

Met deze studie omtrent grensoverschrijdende lokale planning peilt het Grensoverschrijdend atelier naar zijn eigen capaciteiten, en naar de capaciteiten van de gemeenten en van de intercommunales, om bij de uitvoering van ruimtelijke plan- ning en stedenbouw (wat één van hun hoofdtaken is) aandacht te hebben voor de grensoverschrijdende dimensie van de behandelde planningsvraagstukken.

Van het Grensoverschrijdend Atelier kreeg het bureau TETRA de opdracht een "ge- bruiksaanwijzing" op te stellen voor een van de thema's van het project Grootstad : lokale grensoverschrijdende planning. Daarbij wordt onderzocht hoe zowel het ruimte- lijk beleid aan weerszijden van de grens als concrete projecten in het grensgebied be- ter op elkaar afgestemd kunnen worden. Vooral het opzetten en uitbouwen van syste- men en netwerken voor grensoverschrijdende informatie-uitwisseling krijgt daarbij aandacht.
Om tot deze voorstellen te komen werd met concrete, door het Atelier voorgestelde case-studies gewerkt. Deze situeerden zich in drie grensoverschrijdende sites :
• Menen - Halluin,
• Rekkem - Neuville-en-Ferrain - Tourcoing - Mouscron,
• Tourcoing - Mouscron - Wattrelos - Estaimpuis.

De uitgave van de "Cahiers en Dossiers van het Grens- overschrijdend atelier" (eerst in het kader van het "Grootstad"-project, en nu dank zij een ad hoc Interreg- financiering) zorgt ervoor dat die productie ook ruimere bekendheid geniet, en dat ze de beleidsbeslissingen blijvend inspireert.
Het gaat er immers niet alleen om ambities te bepalen en kennis te verzamelen, maar vooral om projecten te realiseren die onze regio en onze manier van samenwer- ken ingrijpend vernieuwen en verbeteren. Dat is grens- overschrijdende metropoolvorming: een doordacht antwoord op de uitdagingen van een onzekere toekomst.
Author(s)
Tetra
JAEGER Wim De
Publication date
01-01-2004
Language(s) :
Français
Néerlandais; flamand
Consulting tools :
No
Discovery tools :
No
Number of pages :
154
IDENTIFIER :
18800
Put online by :
Vianney HAEUW
Creation date :
26/01/2007
Update date :
05/02/2021