Het kasteel De Lovie te Poperinge

Een interieurstudie

De vooraanstaande familie Van Merris - Van Renynghe liet in 1856 een zomerverblijf bouwen en een park aanleggen in een gebied genaamd de Loviebossen, net buiten de stad Poperinge. (fig. 1) De familie Van Merris - Van Renynghe was geen adellijke familie maar wel zeer vermogend. De architect die men aanstelde was Kortrijks stadsarchitect Pierre Nicolas Croquison die later provinciaal architect werd. Samen met het kasteel, in italianiserende neorenaissance stijl, werden ook de nodige bijgebouwen, in eclectische stijl, opgetrokken. Het park werd aangelegd in Engelse landschapsstijl en bevat enkele merkwaardige parkelementen.

Na het overlijden van Jules Van Merris in 1899 veranderde het domein verscheidende malen van eigenaar, tot het in 1929 werd omgebouwd tot sanatorium. Sinds 1960 fungeert het domein als een centrum voor personen met een verstandelijke handicap, genaamd de Lovie vzw.

De eerste vermelding van de naam ‘de Lovie’ dateert reeds uit 1669, namelijk in de leenverheffingen van het leenhof van Veurne is er sprake van leen de lovie. De ‘halmen en renten van het Zwynland’ uit 1691 vermeldt evenzeer het goed is genoemd de lovie, over de Sperrewaertdreve (nu Canadaweg).

In 2000 werd beslist om het kasteel De Lovie samen met vijf parkelementen te beschermen als monument. Het kasteelpark werd beschermd als dorpsgezicht.

De doelstelling van deze masterproef is een bijdrage te leveren aan de werkelijke herbestemming en restauratie van het kasteel De Lovie te Poperinge. Hierbij is het van fundamenteel belang een goede instandhouding van het kasteel te garanderen.

Daarom is het vooreerst belangrijk en noodzakelijk om inzicht te verwerven in de ontstaansgeschiedenis van het park en het kasteel. Dit kan uitsluitend door een historisch onderzoek uit te voeren. Hierbij wordt ondermeer de invloed van de verschillende eigenaars op het kasteel en het kasteeldomein in zijn geheel aangehaald en grondig besproken.

Niettegenstaande het kasteel in 2000 werd beschermd als monument, werd er nog nooit een grondige studie naar de architectuur en het interieur van het kasteel De Lovie te Poperinge verricht. In deze masterproef wordt er daarom voornamelijk gefocust op het kasteel en bij nader inzien op het interieur. Eerst en vooral volgt een uitgebreide voorstelling van de verschillende interieurwijzigingen en dit aan de hand van de verschillende eigenaars van het kasteel De Lovie. Deze voorstelling van de interieurwijzigingen wordt gevolgd door een stilistische beschrijving van het interieur.

Vervolgens wordt de haalbaarheid van de reeds vooropgestelde herbestemmingsnota van de Lovie vzw beoordeeld. Daarnaast wordt de herbestemmingsnota, rekening houdend met de beoordeling, vervolledigd. Tot slot wordt enerzijds het schadebeeld van het kasteel in kaart gebracht. Anderzijds worden er in functie van de herbestemming verschillende restauratievoorstellen uitgewerkt en geïllustreerd. Dit volledig naslagwerk kan op deze manier dan ook bijdragen tot de reeds geplande herbestemming en restauratie van het kasteel De Lovie te Poperinge.

Autor(en)
Elke Derycke
Dirk Laporte
Guido Everaert
Persönlichkeit(en)
Artesis Hogeschool Antwerpen
Datum der veröffentlichung
01-01-2010
Sprache(n) :
Néerlandais; flamand
Beratungstools :
Nein
Entdeckungstools :
Nein
KENNUNG :
55911
Hochgeladen von :
Jonas POLIN
Erstelldatum :
13/04/2021
Aktualisierungsdatum :
13/04/2021