TEC! Tous Eco-Citoyens!

(NL) Het project Tous Eco-Citoyens! - Allen Eco-burger! (kortweg TEC!) vertrekt vanuit de vaststellingen dat:

  1. Biodiversiteit niet stopt aan de grens, maar het beheer wel;
  2. Biodiversiteit voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow is;
  3. De EU in haar EU2020-strategie erkent dat de huidige groei een sterke menselijke druk legt op de natuurlijke hulpbronnen;

Langs de Frans-Belgische grens hebben de partners daarom de handen in elkaar geslagen om over een periode van slechts 3 jaar en voor een gebied dat loopt van de Noordzeekust tot Chimay (en meer dan 3.500 km² beslaat!) grensoverschrijdende actieplannen voor 10 doelsoorten of habitats te ontwikkelen en er voor te zorgen dat de inwoners echte eco-burgers worden. Eco-burgers die zichzelf zien als integraal deel van hun leefomgeving, en actief meewerken aan het behoud of verbreding van de lokale biodiversiteit.

Enkel door op deze schaal te werken en de lokale bewoners, ondernemers en politici zelf te betrekken bij het biodiversiteitsverhaal kunnen we op langere termijn de biodiversiteit als grensoverschrijdende natuurlijke hulpbron veilig stellen. Door relatief kleinschalige, lokale biodiversiteitsacties in te passen in een grensbrede strategie krijgen deze acties een weerklank op regionaal niveau en worden de beschikbare middelen efficiënter en effectiever ingezet.

Dit verhaal, en de lessen die er uit getrokken zullen worden, is bijzonder relevant op Europees niveau. Daarom zal bijzonder veel aandacht besteed worden aan de evaluatie en monitoring van onze acties en het verspreiden van de lessen die er uit getrokken worden.


(FR) L’objectif du projet « Tous Eco-Citoyens! » (TEC!) est d’associer les habitants à la sauvegarde et l’accroissement de la biodiversité dans la région transfrontalière Franco-Belge. La biodiversité ignore les frontières et doit par conséquent être gérée à cette échelle. Les 11 partenaires de TEC ! apportent une connaissance approfondie de la biodiversité locale et travaillent avec l’ensemble des acteurs locaux afin qu’ils deviennent les bras et les ambassadeurs de leurs actions de préservation de la biodiversité. Ensemble nous réaliserons une stratégie pour la biodiversité transfrontalière pour des espèces et des habitats emblématiques du territoire.

Le projet TEC ! a été lancé en juillet 2016 dans le cadre du Programme européen INTERREG V et bénéficie du soutien du Fonds Européen de Développement Régional (FEDER).

Bauherr(en)
Provincie West-Vlaanderen
Partner(in)
INAGRO
Regionaal Landschap Westhoek
Vlaamse Landmaatschappij (VLM)
Groupe Ornithologique et Naturaliste du Nord - Pas de Calais
Métropole Européenne de Lille
Hainaut Développement Gestion
PAYS DES MOULINS DE FLANDRE (PMF)
REGIONAAL LANDSCHAP IJZER & POLDER vzw (RLIJP)
REGIONAAL LANDSCHAP WEST-VLAAMSE HEUVELS vzw (RLWH)
Communauté de Communes de Flandre Intérieure
Ville de Comines-Warneton
Ville de Mouscron
Communauté de Communes des Hauts de Flandre (CCHF)
Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen
KENNUNG :
61842
Hochgeladen von :
Jonas POLIN
Erstelldatum :
05/04/2022
Aktualisierungsdatum :
16/11/2022